Probleemgedrag

Er bestaan geen standaard correcties en evenmin bestaan er standaard oplossingen.  Elk probleem is uniek en vraagt een oplossing op maat.

Allereerst dient er een duidelijk onderscheid gemaakt te worden tussen ongewenst gedrag en probleemgedrag.  Ongewenst gedrag is gedrag dat wij als mensen als probleem ervaren maar dat voor de hond normaal is, zoals een reu die probeert te ontsnappen wanneer de teef van de buurman loops is.

Hiertoe behoren alle oerdriften die, indien ze door ons niet gekanaliseerd worden, zoals jachtdrift of uitwerpselen van paarden eten en in vuil rollen, door de hond gevolgd worden.  Blaffen of huilen wanneer ze alleen gelaten worden, allemaal zaken die wij als mensen als probleem aanzien maar die voor honden heel normaal gedrag zijn en door ons eenvoudig te vermijden zijn.

Feit is dat een hond enkel respect zal tonen voor een leider.  Die bent u of u bent het niet.  Voor iemand die soms leider is en dan weer niet heeft een hond enkel angst.

Een andere zaak is wanneer uw hond geen kans heeft zich af te reageren.  In dat geval zal hij vervangend gedrag tonen, een soort van dwangmatig afreageren.  

Kwestie is van de hond te bestuderen in zijn doen en laten en een gepaste oplossing te zoeken.  Dit onderdeel vormt één van de grootste uitdagingen voor ons.